Interviews over humanisme en maatschappelijke thema's in de afdeling Eemland

Naar aanleiding van de interviews is het mogelijk te reageren.

  • Wat vond je van het interview?
  • Heb je er een vraag of opmerking over?
  • Wil je jouw verhaal met andere leden delen?

Al je reacties kun je sturen naar:

dnalmeednobrevhcsitsinamuh.[antispam].@gmail.com

Interview Hajo Kraamer

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Eemland van het Humanistisch Verbond is het boekje "Waarom ik humanist ben ..." aan alle leden in de afdeling Eemland gestuurd. In het vervolg daarop heeft Gemma Emons van de activiteitencommissie mensen benaderd die nog niet zolang lid zijn voor een interview. Dit filmpje is het interview met Hajo Kraamer die de eerste keer tijdens de laatste stadswandeling aan een activiteit van het Humanistisch Verbond Eemland heeft deelgenomen. Hij vertelt wat hem bezighoudt en waarom hij lid geworden is.

Interview HajoEen omgekeerde wereldreis.

Interview met  Joost Storm.

15 januari 2021

 

Joost, je hebt van 1 oktober 2019 tot 3 oktober 2020 een omgekeerde wereldreis gemaakt, wat is dat?
Een omgekeerde wereldreis is een reis, waarbij ik de stad Amersfoort niet heb verlaten. De overeenkomst met een wereldreis is dat je bijvoorbeeld gedurende een jaar bij niemand buiten Amersfoort langs gaat. Je bent niet in de rest van het land. Een overeenkomst is ook dat als je op wereldreis gaat en je komt ergens, dan ga je rondkijken, dingen bekijken en je stelt er vragen over. Dat is wat ik heb gedaan.

Hoe kwam je op het idee?
Ik was nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om mezelf te beperken. Zou ik na een maand spijt krijgen?
Zou ik gaan verlangen naar een dagje Amsterdam of een fietstocht naar Schiermonnikoog? Ook wenste ik me te verdiepen in Amersfoort, daar zou ik anders nooit aan toekomen.
Terugkijkend heb ik geen spijt van de zelf opgelegde beperking. Aan het eind van de reis ben ik wel plannen gaan maken, zoals afspreken met mijn dochters in respectievelijk Amsterdam en Rotterdam, afspreken met anderen en fietsen door de wijde omgeving.

Hoe ging dat met je werk bij het kringloopcentrum in Amersfoort?
Dat was best apart, behalve schrijvers werken de meeste mensen niet tijdens een wereldreis.

Je bent toch ook muzikant?
Muziekprojectjes had ik afgezegd, niet wetend dat die sowieso door corona niet door zouden gaan.

Wanneer je het gaandeweg niet meer leuk had gevonden was je dan gestopt?
Nee, daar ben ik de persoon niet naar. Wel had mijn partner hier een stem in, gelukkig zag ze de gein ervan in. We gingen twee keer op vakantie in Amersfoort: in een hotel en in een pensionnetje. En natuurlijk was ik ook thuis.
Wat ook meespeelde was het verhaal van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze, die een tijdlang angst had om de stad Utrecht te verlaten. Voor hem niet leuk. Mij fascineerde het; hoe zou het zijn als je je stad niet verlaat?

Hoe bedacht je een plan? Wat ging je wanneer doen?
Ik heb me tijdens mijn fiets- en wandeltochtjes laten leiden door de dingen de me opvielen en interesseerden zoals: geschiedenis, stedenbouw, architectuur en ruimtelijke ordening. Voor de korte stukjes in mijn blog heb ik soms hele boeken gelezen.

Vond je altijd antwoorden op je vragen?
Soms schreef ik: daar moet ik nog eens achteraan. Dat gebeurde niet altijd. Over de geschiedenis van het bierbrouwen in Amersfoort las ik een hele dissertatie, omdat ik daar toevallig tegenaan liep. Dus dat werd een beetje uitgebreid. Van het Historisch Genootschap over Industrieel Erfgoed kreeg ik enorm veel documentatie. Het Archief Eemland bleek een digitale goudmijn. Ik ging daar ook op bezoek en de mensen daar waren blij met mijn vragen. Ze gaan onmiddellijk informatie verzamelen.

Wat was je leukste ervaring?
Hier vertelt Joost over zijn ontdekkingen van de panden van de architect Joop Oosterhuis. Lees hierover in het blog van Joost.

Iedereen kijkt anders?
Ik schreef vooral voor mijzelf. Prima dat anderen het kunnen lezen, maar het is de weerslag van mijn blik. Veel lol had ik na het schrijven over “De Floep 1”. Zo noemde ik het huis in aanbouw op het voormalige Lichtenberg terrein, dat ik kon zien vanaf mijn balkon op de zevende verdieping. Het werd een melig verhaal, maar De Floep 1 ging bij ons thuis een eigen leven leiden. De bewoners hebben geen idee.

Heb je ook wel eens een dag gehad waarover je dacht dit was het even niet?
Ik bedenk nooit dat een dag geen leuke dag was. Zo zit ik niet in elkaar. Ik kan wel bedenken: Oh dit was een heel leuke dag. Soms als ik had geschreven na een dag, dacht ik weleens… dit was wat minder, erg melig of niet zo bijzonder. Maar ik heb ook bedacht dat ik dingen had ontdekt waar ik tevreden over was.
Of iets anders: op een gegeven moment waren er met verf parkeervakken deels over de straat en deels over de stoep geschilderd. Het is een soort gedogen van het feit dat er teveel auto’s in die buurt zijn. Dat ergert mij: dat het zo vanzelfsprekendheid is dat de auto de publieke ruimte inneemt. Dit soort bespiegelingen komen voort uit dit rondkijken.

Wat heeft het je gebracht?
Veel plezier, het heeft me verrijkt en aan het denken gezet. Het ging me niet alleen om de oude binnenstad. Ik heb me ook verdiept in moderne architectuur en heb rondgekeken in Vathorst en Nieuwland. Het wonen in Amersfoort heeft veel meer gelaagdheid gekregen, rondfietsen is leuker geworden.

Zou je het anderen adviseren om hetzelfde te doen?
Absoluut. Misschien brengt het wel hetzelfde plezier als een echte wereldreis. Voor mijzelf relativeert het ook de neiging om naar het andere eind van de wereld te reizen. Dat is iets van deze tijd, maar er zit iets oeverloos in en dat heeft ook schadelijke effecten. Zou het welbevinden echt bevorderd worden door bijvoorbeeld ieder jaar een keer naar New York gaan? Deze vraag is wel een dingetje voor mij.

We hebben allebei van deze ontmoeting genoten. En door Joost zijn verhalen te lezen en prachtige foto’s te bekijken op www.omgekeerdewereldreis.wordpress.com , kunt u alles meebeleven.

Joost Storm

joost-storm-1

Een omgekeerde wereldreis.

Joost zijn verhalen lezen en prachtige foto’s bekijken kunt u op zijn blog terugvinden. Daar kunt u alles meebeleven.


Interview Wilma de Jong

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Eemland van het Humanistisch Verbond is het boekje "Waarom ik humanist ben ..." aan alle leden in de afdeling Eemland gestuurd. In het vervolg daarop heeft Gemma Emons van de activiteitencommissie twee mensen benaderd die nog niet zolang lid zijn voor een interview. Dit filmpje is het interview met Wilma de Jong die ongeveer 2 jaar lid is en vertelt wat haar aanspreekt in het humanisme en waarom zij lid geworden is.


Interview Rutger Schurgers

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Eemland van het Humanistisch Verbond is het boekje "Waarom ik humanist ben ..." aan alle leden in de afdeling Eemland gestuurd. In het vervolg daarop heeft Gemma Emons van de activiteitencommissie twee mensen benaderd die nog niet zolang lid zijn voor een interview. Dit filmpje is het interview met Rutger Schurgers die afgelopen jaar lid is geworden en vertelt wat hem aanspreekt in het humanisme en waarom hij lid geworden is.